21-04-08

Sit down, relax & watch: the situation is hilarious.

"I wear my sunglasses at ..... Belgium" muzieknoot
Was heerlijk dagje vandaag, danku zonnetje en tot over een paar maand!


Ik hou er wel eens van om op een dooie moment gewoon een stapje terug te zetten, gewoon even zodat het lijkt alsof ik achter een glazen scherm sta. Ik ben er nog, iedereen ziet me nog, maar ik neem niet actief deel aan 'de wereld en zijn activiteiten' voor enkele minuten. Soit, ik ga hier geen poging ondernemen om mezelf onder te dompelen in één of andere sofistiek (het zou niet de eerste keer zijn dat ik verloren loop in m'n eigen hoofd als ik te hard nadenk), maar de laatste dagen zijn mijn gedachten wel gevuld met de -naar mijn inziens- ironie van het leven, de onderdrukkingen, de machteloosheid, het zelfbehoud, enzoverder, enzoverder.... Ik weet eigenlijk niet eens goed waar ik moet beginnen nu.


"Ik weet eigenlijk niet eens goed waar ik moet beginnen nu". Allez voorruit, mijn begin gevonden. Waarom staat dit browser dan nog open? Als ik niet eens weet waar ik wil beginnen, wil ik er dan eigenlijk nog wel aan beginnen?
Of hoe je jezelf soms voor de zot kan houden natuurlijk. 
Soit, een 'instap' heet dit dan in 'mijn' vakjargon ;)

't Is interessant en leerrijk om mensen te observeren. Observeren in de ruime zin van het woord en niet bedoeld als enkel wat staren. In een café bijvoorbeeld kan zo'n observatie van een tafelbuur een hele avond duren: ik probeer af te gaan op uiterlijk, gedrag, ticks, lichaamshouding, wat hij/zij besteld, hoe hij/zij loopt of zich gedraagt wanneer hij/zij naar het toilet gaat, enzovoort ... Niet dat mijn tafelgenoten dan niets meer aan mij hebben ofzo, maar het is zo een beetje mijn eigen bezigheid voor als het gesprek dat zich aan mijn eigen tafel afspeelt me eigenlijk zozeer niet boeit.
Maar goed, het is interessant en lachwekkend en ik kan ervan genieten. Volgens mij word ik er steeds beter en beter in, ik zou wel eens willen weten hoeveel van mijn conclusies er hoever naast zitten.


Maar dat is eigenlijk nog maar het begin. Ik betrapte mezelf er onlangs op dat ik een stapje extra achteruit deed en dat ik voor de zoveelste keer 'het leven' begon te observeren. Of eigenlijk: hoe mensen het leven bekijken.
Om logisch te beginnen: we zijn allemaal verschillend. De éne is emotioneel minder sterk dan de andere, de andere denkt alles beter te weten, we hebben allemaal onze eigen politieke- en geloofsovertuigingen en hebben allemaal wel verschillende waarden en normen. Maar eigenlijk gaat het volgens mij gewoon allemaal over hoe je kan omgaan met meevallers en tegenslagen, wat je naar de buitenwereld toe wil laten uitschijnen, de hoeveelheid aandacht die je wil, wat je jezelf wil en vooral kan wijsmaken en hoe hard iedereen individueel zijn best doet om harmonie of vrede te vinden tussen zijn eigen daden en veroorzaakte gevolgen.  En dan bedoel ik op elk vlak: school of carrière, thuissituatie, familie, relatie, vriendenkring, eigen persoonlijkheid, ambities, toekomstplannen and so on.


Iedereen heeft er last van (enfin, 'last', 't is al zo normaal en ingeburgerd, je zou bijna abnormaal zijn moest je het niet doen) en ik ga niet verkondigen dat ik de puurheid zelve ben. Maar ik vind het misschien wel de leerrijkste ontspanning die er is: sit down, relax & watch the people around you living their life; their own created situations are hilarious, even when they do not know in what kind of mess they are.


Ik weet eigenlijk niet of het zo verrijkend is om dat stilaan te beseffen. Van sommige mensen denk je gewoon "Wat een marginaal geval ben jij!" of "Gadver, waar denk jij de pretentie vandaan te halen om zo arrogant te doen?" of "Kind, get a decent life en loop zo niet als een hoer rond" of "Gij zijt zo loemp!" of .. of ... of ..., maar uiteindelijk, die mensen zijn ook gelukkig op hun manier. Of neenee, dat was het: die mensen denken dat ze gelukkig zijn.... Maar wanneer ben je gelukkig over jezelf? Is er zoiets als het toppunt van gelukkig zijn? "Maximum reached"?


Confused but satisfied x

01:04 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

Observeren is leerrijk Heykes,
Ik hield mij daar vroeger ook altijd mee bezig toen ik meer dan een uur op de trein zat. Een mens begint hem op den duur al eens te vervelen en dan is mensen observeren een leuke bezigheid.
Het is eigenlijk een leerrijks iets, want zo kijk je naar de reactie's van sommige mensen bij bepaalde situatie's. Deze situatie's weerspiegel je dan naar jezelf en dan denk je hoe je zelf hierop zou reageren of hoe de mensen zouden reageren als je een bepaalde reactie uitlokt.
Ik denk dat ieder mens dat wat van het leven wil maken, wel eens nadenkt over het leven en hoe het nu allemaal rondom ons is.
Soms kom je dan tot besluiten bij jezelf die je anders nooit had genomen.

Ik vond het een leuk blogartikel en boeiend om te lezen. Keep up the good work :).

mvg,

Milamber

Gepost door: Milamber | 21-04-08

Raar maar waar Dit is niet echt een antwoord op je blog, ook al lijkt het me enorm leuk om het zelf eens te proberen. Of eigenlijk is dit wel een antwoord op je blog, lees het eens door en vergelijk het eens. :-) Maar ik heb de voorbije dagen mezelf eens geobserveerd en geanalyseerd.

Zoals ik je eerder al had verteld, ben ik aan het twijfelen over bepaalde zaken, en ik ben er wel uit, maar dan komt de vraag, ik heb nu gehandeld, wat gaat het gevolg hiervan zijn. Of beter gezegd, zo ga ik handelen, wat zal het gevolg daarvan zijn. Ook kijk ik dan naar mezelf en denk van, dit is MIJN beslissing, maar gaat iedereen daar even tevreden over zijn? Moet ik naar mezelf kijken of moet ik de mensen rondom mij tevreden houden en blijven doen wat ik nu doe? Maar, als ik blijf doen wat ik nu doe, word ik er dan gelukkiger door?

Als je dat bij jezelf doet, geraak je wel eens verward. Net zoals ik, ik heb nog altijd niet de juiste woorden kunnen vinden om het thuis te vertellen. Het is zo moeilijk. En vooral, wat gaat hun reactie zijn, en wat gaan de gevolgen zijn van wat ik ga zeggen?

Ach ja, there is only one way to find out...

Take care x

Gepost door: Vincent | 21-04-08

Kletsen! In alle nieuwsgierigheid kwam ik piepen wat het reisverdict geworden was, en wat zag ik... nieuwe blogs! En jaja, even fors (arrogant? lol) reageren: KLETS!

(a) Toch wel heel wat generalisaties, nietwaar? Er zijn ongelofelijk veel mensen op de wereld die zich hier fantastisch boven kunnen zetten, zonder dat je dat als 'observator' met de beste wil van de wereld kan zien. Zoals met alles geldt volgens mij ook hier: iedereen is enorm verschillend. En iedereen manifesteert verschillend gedrag omwille van verschillende redenen. Zo ken ik bijvoorbeeld heel wat zeer wereldwijze mensen waaraan je dat zo niet kan zien. Na enkele malen vallen en opstaan, zijn ze er dan uiteindelijk toch bij om met een glimlach te zeggen 'maarmaar toch... laat ik je eens iets vertellen' :-)

(b) Het hele punt waar het om gaat, is net dat wat is is en wat is lijkt (en dus niet is) als de nood groot is om te koop te lopen of bevestiging van anderen op te vissen (aandacht?). In het Nederlands, goede chocolade is goede chocolade. Daar moet heus geen label 'goed' op staan. Anders ben je aan marketing ('lijken') aant doen :-)

(c) Observeren is leuk, ik merk overigens dat heel wat bloggers hier hun dagen rijkelijk mee vullen (i plea guilty myself, anders belandde ik niet op de observatiepagina's der bloggers). Misschien iets leuks om bij volgende observaties in het achterhoofd te houden (en opgelet, dit kan confronterend zijn): Door jezelf herken (zie) je anderen :-)

Succes!

Gepost door: Elfi | 21-04-08

Hehe, jaja mensen observeren is ook MIJN favoriete bezigheid. En een heel leven bij die persoon fantaseren: wat zou zijn job zijn, wie zijn partner, hoe zouden zijn gevoelens zijn, etc. En dit allemaal tot grote ergernis soms van mijn lief, want die wil met MIJ praten als we op café/restaurant gaan :p.
De dingen opgesomd in je laatste paragraaf denk ik zelden of nooit. Integendeel, als iemand er nogal hoerig ofzo bijloopt vind ik dat juist boeiend om naar te kijken, ik erger me er totaal niet aan. En om op je laatste vraag te antwoorden: die mensen denken niet dat ze gelukkig zijn (want wie bepaalt wat gelukkig zijn is?), ze ZIJN gewoon gelukkig. Ze weten gewoon niet anders dan de situatie waarin ze leven. En mensen rondom mij hun leven te zien leven, maakt mij gelukkig :D
Groetjes!

Gepost door: Maxie | 21-04-08

@ iedereen: dank voor de interessante reacties!

@ Elfi: auwch, rake kletsen! :) Mijn blog komt idd veralgemenend over, en godzijdank zijn we allen verschillend en ik weet gelukkig ook dat er nog heel wat mensen zijn die zich dankzij ervaring en/of kennis en/of heel wat situaties erboven kunnen zetten. Maar ik 'vrees' gewoon dat bij velen wanneer puntje al dan niet erg dichtbij paaltje komt, alles uiteindelijk rond zichzelf draait, ook na jaren geduld.
Goede chocolade is goede chocolade, en een goede kiwi is wanneer ie wat rijper is vele sappiger. En de kiwi moet soms lang in de weg liggen voor ie eetklaar is. Ofzoiets :)

Door jezelf herken je anderen, ik vind dit niet (meer) confronterend, het is vaak een opgelucht gevoel, geruststellend maar nog steeds boeiend en soms ook fun fun fun..

@Maxie: Ow, ik erger me ook niet aan allerlei subculturen die we op straat tegenkomen, ze zijn idd boeiend en ze zouden idd gelukkig of tevreden kunnen zijn op hun eigen manier (ieders op zijn eigen manier weliswaar, de mijne is niet per se 'beter' of 'gelukkiger' dan anderen), maar ik blijf erbij, volgens mij denken vele mensen dat ze gelukkig zijn omdat ze zo graag gelukkig willen zijn en overkomen :) En dat is aan de ene kant moedig en misschien ook positief ingesteld zijn, maar lijkt me langs de andere kant ook dubbel zo moeilijk bij een tegenslag of bij het besef dat ze eigenlijk toch niet zo gelukkig zijn als eerst gedacht.


@ Milamber: "Ik denk dat ieder mens dat wat van het leven wil maken, wel eens nadenkt over het leven en hoe het nu allemaal rondom ons is.
Soms kom je dan tot besluiten bij jezelf die je anders nooit had genomen."
Zeker weten, ik merk het ook steeds vaker en vaker :)

Soit, ik kruip bed in, 'k ga wat dromen over mister Lovable, ben wel eens benieuwd hoe hij daar over zou denken, hiha.

Groetgroetx


Gepost door: Forseti | 22-04-08

[i]Soit, ik kruip bed in, 'k ga wat dromen over mister Lovable, ben wel eens benieuwd hoe hij daar over zou denken, hiha.[/i]

Zo lang je niet snurkt, vind ik dat allemaal best :D

groet,
Tom

Gepost door: Tom | 22-04-08

Appelen en Peren Kiwi's en chocolade zijn overigens zeer zeer lekker samen :-D Liefst dan wel geen overrijpe kiwi die te lang bleef liggen, bleh ;-) Maar we wijken af :-)

Gewoon een algmeen vraagje nav enkele reacties: is het nu de vraag of die ànderen die geobserveerd worden gelukkig zijn? Of of je, bij het zien van bepaalde dingen, beseft dat jij daar zelf ook (of net niet) erg gelukkig mee zou (kunnen) zijn? :-)

Altijd gezellig, zo een psychopaat tussen de bende *gniffel*

Gepost door: Elfi | 23-04-08

@Elfi: bij mij draait het niet om het feit als iemand gelukkig is of niet. ik kijk gewoon graag! Zien hoe mensen reageren op bepaalde dingen, en soms ook gewoon genieten van de schoonheid van sommigen. Waarom ook niet hé? :) Toen ik nog studeerde was mijn kot (met balkon) op de dijk van Oostende. Bij mooi weer, kon ik gerust een paar uur op mijn balkon naar de mensen op het strand of op de dijk kijken. Dat is gewoon leuk.

En hoe hun levens er uit zouden zien of als ze gelukkig zijn of niet, interesseert mij niet zo. Soms vraag ik mij wel eens af wat sommige mensen dachten toen ze bepaalde kledij kochten ofzo :)

Gepost door: Tom | 23-04-08

@ Tom, zolang ik niet snurk?
Da's even pech gehad: ik snurk, ik praat, ik giechel, ik pak het deken af, ik kom met mijn ijzige voeten lichaamswarmte zoeken, en bij mij is de regel "ik wakker iedereen wakker" van toepassing ;)

Gepost door: Forseti | 24-04-08

nie echt miss adorable-stijl he :p

groet en kus,
Tom

Gepost door: Tom | 25-04-08

Ben tijdje v/d wereld geweest, zeg maar, but I'm Back !! enneuhm.. amai Tom, wees er maar zeker van dat deze Forseti snurkt, giechelt en hele (niet te begrijpen) verhalen verteld als ze slaapt, hahaha.. als ik bij haar blijf logeren is het altijd afwachten of ík die nacht ook wel zal kunnen slapen! ;o) Nee hoor, ik begin een beetje te overdrijven nu.. alhoewel..

lieeeeeeeeeefs, liefste vriendin en tot morgen (picknicken gelijk 2 oude vrouwtjes !! whiiiiiiiiiiii) ;o) LOVE YOU

Gepost door: Miss Amaretto | 26-04-08

Ikzelf bestudeer ook mensen, vooral in de trein of in de auto (als je in de file staat is het bijna hilarisch) Iedereen is eigenlijk een beetje voyuer/voyeuse, maar als we dat allemaal niet zo interessant vonden, zouden we in de eerste plaats toch niet de blogjes van anderen lezen ?

Ik vraag me wel nooit af of die mensen nu gelukkig zijn of niet. Of dat ze denken gelukkig te zijn. Ik vraag me gewoon af waar ze naartoe gaan, waar ze vandaan komen of ze verliefd zijn, wat ze nu denken over mij, of ze uberhaupt wel iets denken over mij. Welke muziek uit hun Ipod galt, of ze lachen omdat ze het grappig vinden, of omdat het beleefd is te lachen. Ik probeer geen beeld van hun leven te vormen, dat lukt toch niet. Het uiterlijk is zo oppervlakkig. En al denk ik ook soms dingen à la 'S, beloof jezelf dat je nooit never met zo'n kerel eindigt', iedereen heeft zijn eigen manier van leven. Of dat nu is met een dikke rand oogpotlood, een (te) kort rokje of baggy pants of met een net mantelpakje en keurig gekapt haar. Niemand die zegt dat degene met het mantelpakje gelukkiger is.

Vroeger, toen ik nog een klein meisje was en mijn ouder hadden bezoek; dan kroop ik vaak in een onopvallend hoekje, op een kussen ofzo, en bleef de hele avond stilletjes meeluisteren. Tot mijn ouders het doorkregen en ik naar bed moest. Heel leuk en ik heb er veel door bijgeleerd.

In elk geval is je post heel interessant. Ik moest erover nadenken, wat altijd goed is, I guess. ;)

GROET
MISS S

Gepost door: Miss S | 27-04-08

De commentaren zijn gesloten.